Recept za gazpacho: Osvježavajuća španjolska juha koja se ne kuha

0
1751520357_gazpacho

Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća.

Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete ‘trgnuti’ prije glavnoga jela.

Sastojci za juhu gazpacho za 4-6 osoba:

1 kg svježih rajčica

2 svježa krastavca

2 kriške staroga kruha (bez kore)

1 manji luk

2-3 češnja češnjaka

2 zelene paprike babure

maslinovo ulje

nekoliko kapi octa

sol i papar po želji

malo mlijeka

Priprema gazpacha:

Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.

Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.

Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.

Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh.

Prijatno!

N1

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *