Hrskavi zalogaji s temperamentom, baš kao Španija – gotovi u trenu!

spansko-jelo-pexels-1-1751586713-821x550

Empanadas, omiljeni španski specijalitet, predstavljaju savršen spoj hrskavog, zlatno pečenog testa i bogatog, aromatičnog punjenja. 

Ove male pite pune su okusa i karaktera, a posebno ih volimo kada su ispunjene sočnim telećim mesom, začinjenim pažljivo biranim začinima koji bude sva čula.

Sastojci za punjenje:

  • 500 g mljevenog telećeg mesa
  • 1 srednji crveni luk, sitno isjeckan
  • 2 čehna bijelog luka, zgnječena
  • 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
  • 1 kašika dimljene paprike (pimentón)
  • So i svježe mljeveni biber 
  • Maslinovo ulje
  • Peršun, sitno nasjeckan

Tijesto za empanade:

  • 300 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 jaje
  • 100 ml hladne vode
  • Malo soli

Priprema

Tijesto

U zdjeli pomiješajte brašno i so, dodajte hladni maslac i brzo utrljajte prstima u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i vodu, pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite u frižideru 30 minuta.

Smjesa

Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte crvenu papriku i mljeveno teleće meso, pržite dok meso ne porumeni. Začinite dimljenom paprikom, soli, biberom i na kraju umiješajte peršun. Ostavite da se malo ohladi.

Formiranje empanada

Razvaljajte tijesto na tanko, režite krugove promjera oko 12 cm. U svaki stavite kašiku smjese, preklopite i pritisnite krajeve viljuškom da se dobro zatvore.

Pečenje

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok empanade ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

Hrskavo tijesto koje skriva sočno i začinjeno teleće meso prava je harmonija svakog zalogaja. Uvjerite se sami, pripremite s nama!

Žene.ba

About The Author