Hrskavi zalogaji pohovanog sira su savršen vikend snack!

0
hrskavi-zalogaji-pohovanog-sira-su-savrsen-vikend-snack-hrskavi-snack_6856a4cd5afd9

Ako tražite jednostavan, ali neodoljiv recept koji će zadovoljiti i djecu i odrasle – pohovani sir je pravi izbor. Ovi zlatno-hrskavi prutići , obogaćeni mirisnim začinima poput bosiljka i majčine dušice, idealni su kao predjelo, užina ili uz omiljeni sos kao dio lagane večere.

Uz savjet za pečenje u rerni, ovaj recept može biti i zdravija varijanta omiljenog comfort food-a. Spolja hrskavi, a iznutra savršeno topli i kremasti – teško im je odoljeti!

Sastojci

  • 500 g sira Gauda
  • 100 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • sol
  • crni papar mljeveni
  • ½ kašike začina majčine dušice
  • ½ kašike bosiljka
  • 150 g krušnih mrvica
  • ulje

Priprema

1. Sir narežite na prutiće debljine 1 cm, a potom ih uz pomoću papirnatih ubrusa osušite.

2. Jaja razmutite, posolite i stavite papar.

3. Krušnim mrvicama dodajte majčinu dušicu i bosiljak pa promiješajte da se začini ravnomjerno promiješaju s krušnim mrvicama.

4. Narezane prutiće sira uvaljajte najprije u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u začinjene krušne mrvice. Ponovno umočite u jaja pa opet u krušne mrvice.

5. Panirani sir stavite u zamrzivač na 20 minuta i tako spriječite njegovo “curenje” tokom termičke obrade.

6. U posudu stavite dosta ulja i dobro ga zagrijte, otprilike na oko 180°C. U zagrijano ulje dodajte panirani sir i pecite otprilike 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

7. Izvadite ga na upijajući papir da upije suvišnu masnoću.

Savjet

Pohovani sir možete pripremiti i u rerni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega poslažite panirane prutiće sira. Lagano ih pošpricajte uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 8 minuta, okrenite svaki prutić i vratite u rernu na još 5 – 8 minuta.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *