Donosimo trik za najbolji pečeni krompir ikad

Miris pečenog krompira, obogaćen aromama svježeg ružmarina i bijelog luka, vraća nas u one tople trenutke zajedništva i domaće kuhinje.
Ova jednostavna kombinacija donosi hrskavost izvana i savršenu mekoću iznutra, što pečeni krompir čini neodoljivim.
Recept koji dijeli Harry Heal, poznatiji na društvenim mrežama kao “thehealchef”, postao je pravi hit, a mi donosimo njegov provjereni trik za savršeni pečeni krompir.
Sastojci za 4 porcije:
- 1 kg krompira
- 6 čehna bijelog luka
- 5 grančica ružmarina
- ½ šoljice maslinovog ulja
Priprema:
Ogulite i narežite krompir na komade, a zatim ga stavite u hladnu, posoljenu vodu i zagrijavajte do vrenja. Kad zakuha, kuhajte još 5 minuta dok ne omekša. Procijedite i ostavite da se osuši.
Rernu zagrijte na 200°C. U lim za pečenje ulijte šoljicu maslinovog ulja i zagrijte ga 10 minuta u rerni. Zatim pažljivo ubacite krompir u vruće ulje, začinite ga solju i biberom, te dobro promiješajte da svaki komad bude ravnomjerno obložen.
Krompir pecite 1 sat i 20 minuta, ali svakih 20 do 30 minuta okrenite komade kako bi se ispekli ravnomjerno i dobili zlatno-hrskavu koricu.
Svaki obrok pretvara u posebnu uspomenu. Probajte ovaj recept i uvjerite se sami!
Žene.ba