Voće koje ljeti može biti opasno za djecu

voce-djeca-pexels-1752292646-821x550

Prema istraživanju Smith et al. (2021) u časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology, bakterije poput Salmonella i Escherichia coli najčešće su uzročnici ljetnih trovanja hranom, a voće koje je ostavljeno na toplom može biti potencijalni izvor kontaminacije.

Također, nezrelo voće iz porodice Rosaceae, poput breskve i kajsije, sadrži amigdalin, koji se u organizmu može razgraditi u cijanid, što može biti toksično ako se unese u većim količinama, posebno kod male djece.

Konzumacija nezrele lubenice i bijelog grožđa može kod djece izazvati gastrointestinalne tegobe, a u rijetkim slučajevima i simptome trovanja zbog poremećaja elektrolitske ravnoteže.

Preporuke stručnjaka

Svjetski stručnjaci preporučuju temeljito pranje voća hladnom vodom, izbjegavanje konzumacije košpica i plodova s vidljivim oštećenjima, te čuvanje na niskim temperaturama.

U slučaju pojave simptoma trovanja, važno je osigurati adekvatan unos tečnosti i hitno se obratiti pedijatru.

Čuvajzdravlje.ba

About The Author