Kolač s jagodama i grizom: Voćni klasik koji nestaje u trenu

Sezona jagoda je na vrhuncu, a ovo mirisno crveno voće jednostavno mami da od njega pripremimo nešto slatko.
Ako tražite brzu i provjerenu ideju za desert, donosimo vam recept koji ćete sigurno poželjeti ponoviti: kolač s jagodama i grizom – jednostavan, mekan i sočan, a ostaje svjež danima.
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 180 g griza
- 4 jaja
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g svježih jagoda
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pripremite mliječnu bazu:
Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i 50 g maslaca. Stavite na šporet i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre i polako dodajte griz uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice.
Zgusnite i ohladite:
Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se prohladi.
Pripremite jaja:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg s vanilin šećerom. Žumanjke umutite s ostatkom maslaca (100 g) i šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
Spojite smjese:
U ohlađeni griz prvo umiješajte smjesu od žumanjaka. Zatim pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka, postepeno i ručno miješajući da smjesa ostane lagana.
Priprema za pečenje:
Sipajte smjesu u pleh premazan maslacem i poravnajte. Po vrhu rasporedite nasjeckane jagode.
Pečenje:
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač gotov.
Posluživanje:
Ohladite i pospite šećerom u prahu. Uživajte!
Dodatni savjet:
Za svježiji okus, možete dodati naribanu koricu limuna ili nekoliko listića mente za dekoraciju. Ako želite desert podići na viši nivo, poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Žene.ba