Kolač s jagodama i grizom: Voćni klasik koji nestaje u trenu

0
jagode-griz-zeneba-1748942514-821x550

Sezona jagoda je na vrhuncu, a ovo mirisno crveno voće jednostavno mami da od njega pripremimo nešto slatko.

Ako tražite brzu i provjerenu ideju za desert, donosimo vam recept koji ćete sigurno poželjeti ponoviti: kolač s jagodama i grizom – jednostavan, mekan i sočan, a ostaje svjež danima.

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 180 g griza
  • 4 jaja
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g svježih jagoda
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pripremite mliječnu bazu:
Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i 50 g maslaca. Stavite na šporet i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre i polako dodajte griz uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice.

Zgusnite i ohladite:
Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se prohladi.

Pripremite jaja:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg s vanilin šećerom. Žumanjke umutite s ostatkom maslaca (100 g) i šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.

Spojite smjese:
U ohlađeni griz prvo umiješajte smjesu od žumanjaka. Zatim pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka, postepeno i ručno miješajući da smjesa ostane lagana.

Priprema za pečenje:
Sipajte smjesu u pleh premazan maslacem i poravnajte. Po vrhu rasporedite nasjeckane jagode.

Pečenje:
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač gotov.

Posluživanje:
Ohladite i pospite šećerom u prahu. Uživajte!

Dodatni savjet:

Za svježiji okus, možete dodati naribanu koricu limuna ili nekoliko listića mente za dekoraciju. Ako želite desert podići na viši nivo, poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Žene.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *