Kolač s jagodama i grizom: Voćni klasik koji nestaje u trenu

0
jagode-griz-zeneba-1748942514-821x550

Sezona jagoda je na vrhuncu, a ovo mirisno crveno voće jednostavno mami da od njega pripremimo nešto slatko.

Ako tražite brzu i provjerenu ideju za desert, donosimo vam recept koji ćete sigurno poželjeti ponoviti: kolač s jagodama i grizom – jednostavan, mekan i sočan, a ostaje svjež danima.

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 180 g griza
  • 4 jaja
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g svježih jagoda
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pripremite mliječnu bazu:
Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i 50 g maslaca. Stavite na šporet i zagrijte do vrenja. Skinite s vatre i polako dodajte griz uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice.

Zgusnite i ohladite:
Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se prohladi.

Pripremite jaja:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg s vanilin šećerom. Žumanjke umutite s ostatkom maslaca (100 g) i šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.

Spojite smjese:
U ohlađeni griz prvo umiješajte smjesu od žumanjaka. Zatim pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka, postepeno i ručno miješajući da smjesa ostane lagana.

Priprema za pečenje:
Sipajte smjesu u pleh premazan maslacem i poravnajte. Po vrhu rasporedite nasjeckane jagode.

Pečenje:
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač gotov.

Posluživanje:
Ohladite i pospite šećerom u prahu. Uživajte!

Dodatni savjet:

Za svježiji okus, možete dodati naribanu koricu limuna ili nekoliko listića mente za dekoraciju. Ako želite desert podići na viši nivo, poslužite ga uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Žene.ba

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *