Samo za gurmane: Chili con carne – teletina u vatrenom zagrljaju začina

Klasik meksičke kuhinje odiše dubokim, slojevitim okusima koji probude sva osjetila.
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojci
- 500 g mljevene teletine
- 1 velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
- 3 čehna bijelog luka, zdrobljena
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 400 g paradajza iz konzerve (sjeckane)
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 konzerva crvenog graha (oko 400 g), ocijeđena i isprana
- 1 čili papričica (po želji, za intenzitet)
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašika mljevenog kumina
- 1/2 kašika čilija u prahu
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i svježe mljeveni crni biber
- Svježi korijander za ukras
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi ili loncu na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, zatim ubacite bijeli luk i crvenu papriku. Nakon 3 minute, dodajte mljevenu teletinu i pržite dok ne porumeni i postane sočna.
Umiješajte dimljenu papriku, kumin, čili u prahu i nasjeckanu čili papričicu, dobro promiješajte. Dodajte paradajz iz konzerve i koncentrat, pa pustite da lagano krčka 15-20 minuta dok se okusi ne povežu i umak ne zgusne. Pred kraj umiješajte ocijeđeni grah i kuhajte još 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu između pikantnog i nježnog, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele ugrijati tijelo i oduševiti nepce.
Poslužite ga uz svježi korijander, kiselo vrhnje ili domaći čips, i uživajte u pravom gurmanskom jelu, preporučuje portal Žene.ba.