Savjeti profesionalaca: Evo kako pravilno skladištiti paradajz

Mnogi vrtlari se suočavaju s problemom da domaći paradajz omekša prebrzo ili ne sazrijeva ravnomjerno, ali prema savjetima s popularnog TikTok kanala Epic Gardening, problem možda nije u vrtu, već u načinu na koji se paradajz skladišti.
Vrtni stručnjak iz videa koji je postao viralan savjetuje da se paradajz uvijek stavlja “naopako”, odnosno s peteljkom prema dole. Gornji dio paradajza, poznat kao “ramena”, čvršći je i bolje raspoređuje težinu, što pomaže u sprječavanju nagnječenja i produžava svježinu. “Kada ga skladištite, stavite paradajz na lice ne na leđa. Ramena paradajza podnose pritisak bolje i traju duže”, objasnio je stručnjak.
Ova jednostavna promjena iznenadila je mnoge vrtlare, koji paradajz obično skladište peteljkom prema gore iz navike ili estetskih razloga. Međutim, zaštita osjetljivog donjeg dijela od pritiska može značajno poboljšati kvalitetu sazrijevanja i dužinu trajanja ploda.
Osim načina skladištenja, Epic Gardening ističe i važnost pravovremene berbe. Umjesto čekanja da paradajz potpuno pocrveni na stabljici, preporučuje se berba u tzv. “breaker fazi” kada plod počne prelaziti iz zelene u crvenu ili narandžastu nijansu. “U toj fazi je razvoj okusa već skoro završen”, objašnjava stručnjak. “Na taj način paradajz ne završava u kljunu ptica ili pod napadom insekata, a dozrijeva bez problema i u kući“.
Za sve ljubitelje vrtlarenja, ova dva jednostavna savjeta, pravilno skladištenje i berba u pravom trenutku, mogu značiti veliku razliku u kvaliteti i količini domaćeg paradajza.