Najlakša torta ikad: Petit Beurre bez pečenja

0
tirta-1750550970-821x550

Nježna puding-krema, natopljeni keksi i čokoladni ganache čine ovu tortu bez pečenja pravim povratkom u djetinjstvo — ali s estetikom moderne slastice. 

Brzo se priprema, a nestaje još brže. Idealna je za porodična okupljanja, praznične stolove ili jednostavno kad vam treba nešto slatko i sigurno.

Sastojci

Za kremu:

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 30 g gustina
  • 400 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1½ kašikica ekstrakta vanilije

Prstohvat soli

Za šlag-kremu:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 20 g šećera u prahu
  • ½ kašikice ekstrakta vanilije

Za kekse:

  • 27 Petit Beurre keksa
  • 110 ml mlijeka za umakanje

Za ganache:

  • 115 ml vrhnja za šlag
  • 85 g mliječne čokolade

Priprema u tri jednostavna koraka

1. Skuhajte kremu

Umutite žumanca, šećer i gustin, dodajte mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umiješajte maslac, vaniliju i prstohvat soli. Pokrijte folijom i ohladite.

2. Umutite šlag i složite slojeve

Izmiksajte šlag s vanilijom i šećerom u prahu, pa umiješajte ohlađenu kremu. Keks po keks umačite u mlijeko, prenesite u posudu i premažite kremom. Ponovite postupak u tri sloja.

3. Prelijte ganache

Vrhnje zagrijte, prelijte preko nasjeckane čokolade i promiješajte u glatku kremu. Prelijte tortu, poravnajte i ostavite da se stegne.

Najbolje je ostaviti tortu da prenoći u frižideru – struktura postane savršena. Reže se lako i traje 3 do 4 dana… ako se ne pojede odmah.

Žene.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *