Jednostavan, ali genijalan sistem: Ovako se Finci pripremaju za krizne situacije

0
namirnnice

Jeste li spremni za situacije kada zbog nevremena, nestanka struje ili druge nesreće ne možete izaći iz kuće i obaviti kupovinu? U takvim trenucima, pravovremena priprema i zalihe osnovnih potrepština mogu biti ključne za sigurnost i miran oporavak.

Dok mnogi izbjegavaju ovakvu pripremu zbog složenosti, vremena ili troškova, u Finskoj je koncept ličnih zaliha – tzv. “Kotivara” – duboko ukorijenjen i dio je svakodnevice.

Šta je “Kotivara” i zašto je važan?

Kotivara predstavlja zalihu hrane, vode i osnovnih potrepština koja omogućava preživljavanje barem 72 sata, a idealno čak i sedam dana, bez vanjske pomoći. Finske vlasti preporučuju da svako kućanstvo ima spremnu takvu zalihu, ne samo zbog prirodnih katastrofa ili velikih havarija, nego i zbog manjih nezgoda poput bolesti koje mogu onemogućiti izlazak iz kuće.

Ova tri dana smatraju se kritičnim jer, prema europskim standardima, vlasti i hitne službe obično trebaju dva do tri dana za uspostavljanje osnovne opskrbe.

Preporučene količine hrane

Za sedam dana po osobi, Finska preporučuje sljedeće zalihe:

  • 0,5 kg krompira
  • 0,5 kg riže i tjestenine
  • 0,5 kg masti (ulja, margarina)
  • 0,5 kg šećera ili meda
  • 1 litra trajnog mlijeka ili biljnog napitka
  • 1,5 kg žitarica i pekarskih proizvoda
  • 1,3 kg mliječnih proizvoda
  • 1,5 kg povrća i korjenastog povrća (uključujući konzerve)
  • 1 kg voća (svježeg ili suhog)
  • 1 kg mesa, ribe ili jaja
  • 100 g suhog voća (grožđice, suhe šljive)
  • 90 g orašastih plodova ili sjemenki
  • 100 g čokolade ili slatkiša

Također se savjetuje imati u zalihama hljeb, konzerve, instant supe, kafu, čaj, pekmeze, energetske pločice i druge lako dostupne izvore energije.

Posebnu pažnju treba obratiti na potrebe djece, alergičara i kućnih ljubimaca.

Razlike u odnosu na Njemačku

Usporedba sa njemačkim preporukama pokazuje da Finska koristi manje žitarica i povrća, dok Njemačka bilježi veće količine voća, mliječnih proizvoda i šećera. Finska “Kotivara” je osmišljena tako da obezbijedi oko 1800 do 2000 kalorija dnevno, što je nešto manje od njemačkih standarda, ali dovoljno za osnovne životne potrebe u kratkotrajnoj kriznoj situaciji.

Kako se održavaju zalihe?

Za razliku od mnogih zemalja, u Finskoj se zalihe redovno koriste i dopunjavaju, te su sastavni dio svakodnevne prehrane. To znači da se hrane koju inače volite i konzumirate čuvaju za hitne slučajeve, čime se izbjegava propadanje hrane i nepotrebni troškovi.

Kritike i izazovi

Sistem finskih zaliha usmjeren je na kratkoročne krize i oslanja se na pretpostavku da će pomoć stići u roku od nekoliko dana. Kritičari upozoravaju da ovaj model nije prilagođen za dugotrajnije krize koje mogu trajati duže od sedam dana.

Također, redovno održavanje i obnavljanje zaliha može biti finansijski zahtjevno, posebno za porodice s nižim prihodima, s obzirom na cijenu kvalitetnijih namirnica.

Oslobođenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *