Koliko dugo mlijeko, jaja i maslac mogu biti izvan hladnjaka

Ako vidite da mlijeko, jaja ili maslac izvan hladnjaka, ne morate odmah paničariti. Evo što kažu stručnjaci o stvarnom roku za ove osjetljive namirnice.
Mlijeko
Prema smjernicama američkog FDA-a, mlijeko može stajati izvan hladnjaka do dva sata, odnosno samo jedan sat ako je temperatura zraka iznad 32°C. Iako to možda zvuči predugo, stručnjakinja za mliječne proizvode Nicole Martin potvrđuje: Bakterije u pasteriziranom mlijeku ne razmnožavaju se odmah, ali toplina ubrzava njihov rast.
Ako mlijeko stoji vani duže od preporučenog, neće se odmah pokvariti, ali će mu se skratiti rok trajanja. Drugim riječima, mlijeko koje bi inače bilo dobro još tjedan dana, može početi poprimati neugodan okus i miris ranije.
Zaključak: Čuvajte mlijeko u hladnjaku kako bi dulje zadržalo kvalitetu, ali ne paničarite ako ostane kratko na sobnoj temperaturi. Koristite osjetila – ako dobro miriše i ima dobar okus, slobodno ga konzumirajte, piše Real Simple.
Jaja
Za jaja, USDA preporučuje da ne stoje vani dulje od dva sata, zbog rizika od salmonele. U SAD-u se jaja peru prije prodaje, čime se uklanja zaštitna ovojnica koja sprječava prodor bakterija – zato ih treba držati u hladnjaku.
No, što s receptima koji traže jaja sobne temperature? Prema Trungu Vuu, stručnjaku za pečenje, to je uobičajeno jer se hladna jaja loše miješaju s maslacem i drugim sastojcima. Sat vremena izvan hladnjaka je sigurno, a ubrzati proces možete i tako da ih stavite u mlaku vodu na 15 minuta.
Zaključak: Jaja mogu sigurno stajati izvan hladnjaka do dva sata. Za pečenje ih slobodno ostavite da dosegnu sobnu temperaturu—sve dok ih pravilno termički obradite.
Maslac
Za razliku od mlijeka i jaja, u maslacu mikroorganizmi teže rastu. To posebno vrijedi za slani maslac, u kojemu ima još manje vode nego u običnom. Zbog toga može ostati na sobnoj temperaturi i do 48 sati bez značajnog rizika.
Najgore što se može dogoditi? Maslac poprimi užegli okus i miris, ali nije opasan po zdravlje. I da, ostavljanje maslaca vani ima i praktičnu prednost: Mekaniji je i lakši za mazanje i pripremu tijesta.
Zaključak: Maslac je sigurno ostaviti na sobnoj temperaturi do dva dana. Ako vam smeta prizor – investirajte u lijepu posudicu za maslac, piše Oslobođenje.ba