Proljetna pita sa mladim kupusom

Proljeće je pravo vrijeme za uživanje u svježim, zdravim i hranjivim namirnicama, a mladi kupus je jedan od najboljih izbora. Ovaj recept za proljećnu pitu sa mladim kupusom nije samo ukusan, već je i pun vitamina i minerala koji podržavaju zdravlje.
Lagana, sočna i jednostavna za pripremu, ova pita je idealna za svaki obrok. Iskoristite blagodati mladog kupusa i uživajte u ovom zdravom, proljećnom specijalitetu.
Sastojci
4 jaja
50 g brašna
1 kašika kukuruznog skroba
1/2 kašičice soli
400 g mladog kupusa
Šaka svježeg špinata
50 g pavlake
50 g majoneza
100 g kačkavalja
Zašto je korisno da jedete mladi kupus?
Mladi kupus je izuzetno hranljiv i zdrav. Niskokaloričan je, bogat vitaminima i minerala, te je izvrstan izvor prirodnih probiotika koji podstiču proizvodnju vitamina B12 i K2. Takođe, obiluju vitaminima K, C, folatima, manganom i kalijumom, što ga čini odličnim za održavanje općeg zdravlja i imunog sistema.
Recept za proljetnu pitu sa mladim kupusom:
Priprema kupusa:
Počnite tako što ćete kupus sitno iseckati i posoliti. Zatim ga rukama dobro izgnječite da omekša i pusti vodu. Ostavite ga 5-7 minuta, a zatim obavezno dobro ocijedite višak tečnosti.
Priprema smjese:
U većoj činiji umutite pavlaku, majonez i jaja. Dodajte brašno, kukuruzni skrob i so, te sve dobro promiješajte. U smjesu dodajte ocijeđeni kupus, rendani kačkavalj i sitno iseckani špinat, pa sve dobro sjedinite.
Priprema posude za pečenje:
Posudu za pečenje dobro podmažite uljem i pobrašnite. Smjesu za pitu izlijte u posudu i ravnomjerno rasporedite. Odozgo, za dodatnu sočnost, narendajte još malo kačkavalja.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, ili dok pita ne postane zlatno smeđa i čvrsta. Nakon pečenja, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.
Posluživanje:
Isijecite pitu na kriške i uživajte u njenom bogatom ukusu. Ova pita je idealna kao glavni obrok ili kao užina uz neku laganu salatu.
Ovaj recept je savršen način da iskoristite sve hranljive prednosti mladog kupusa i uživate u ukusnoj proljećnoj pitu, piše portal Žene.ba.