Muffini s čokoladom i bademima – Sastojak koji Jamie Oliver koristi za sočnost

0
muffini-pexels-1745453941-821x550

Zlatna hrskavost, mekoća i bogata čokoladna unutrašnjost – muffini koji osvajaju svakim zalogajem!

Ovaj recept je inspiriran jednostavnošću i strašću prema svježim, kvalitetnim sastojcima. Muffini s čokoladom i bademima savršen su izbor za porodični brunch ili kao brzi desert uz kafu.

Poznati britanski kuhar Jamie Oliver je uvijek govorio o važnosti korištenja najboljih sastojaka, a upravo to čini ovaj recept posebnim – kvaliteta čokolade i badema podiže cijeli doživljaj na veći nivo.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 100 g trskastog šećera (daje dublji okus)
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml hladno prešanog maslinovog ulja
  • 150 ml punomasnog mlijeka (za kremastu teksturu)
  • 200 g brašna tipa 00 (za glatkoću i teksturu)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 50 g mljevenih badema
  • Listići prženih badema

Priprema u tri koraka

1. Počnite tako što u velikoj posudi izmiksate jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte maslinovo ulje i mlijeko, te sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Sjeckajte tamnu čokoladu na male komadiće. Ovi komadići će se otopiti tokom pečenja i stvoriti bogate komadiće čokolade u svakom zalogaju. Dodajte čokoladu u smjesu i nježno  umiješajte.

3. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine, napunivši ih do 2/3 visine. Na vrhu pospite listićima prženih badema, koji će dodati hrskavost. Pecite na 180°C 20-25 minuta, dok muffini ne postanu zlatno smeđi. Ostavite ih da se ohlade na rešetki prije nego ih poslužite.

“Uvijek koristite najbolju čokoladu koju možete pronaći, ona će stvarati bogate, sočne komadiće u svakom zalogaju. A maslinovo ulje? To je moj tajni sastojak – daje dubinu okusa koju ne možete postići s običnim uljem.”

Žene.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *