Muffini s čokoladom i bademima – Sastojak koji Jamie Oliver koristi za sočnost

Zlatna hrskavost, mekoća i bogata čokoladna unutrašnjost – muffini koji osvajaju svakim zalogajem!
Ovaj recept je inspiriran jednostavnošću i strašću prema svježim, kvalitetnim sastojcima. Muffini s čokoladom i bademima savršen su izbor za porodični brunch ili kao brzi desert uz kafu.
Poznati britanski kuhar Jamie Oliver je uvijek govorio o važnosti korištenja najboljih sastojaka, a upravo to čini ovaj recept posebnim – kvaliteta čokolade i badema podiže cijeli doživljaj na veći nivo.
Sastojci
- 2 jaja
- 100 g trskastog šećera (daje dublji okus)
- 1 vanilin šećer
- 100 ml hladno prešanog maslinovog ulja
- 150 ml punomasnog mlijeka (za kremastu teksturu)
- 200 g brašna tipa 00 (za glatkoću i teksturu)
- 1 prašak za pecivo
- 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 50 g mljevenih badema
- Listići prženih badema
Priprema u tri koraka
1. Počnite tako što u velikoj posudi izmiksate jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte maslinovo ulje i mlijeko, te sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Sjeckajte tamnu čokoladu na male komadiće. Ovi komadići će se otopiti tokom pečenja i stvoriti bogate komadiće čokolade u svakom zalogaju. Dodajte čokoladu u smjesu i nježno umiješajte.
3. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine, napunivši ih do 2/3 visine. Na vrhu pospite listićima prženih badema, koji će dodati hrskavost. Pecite na 180°C 20-25 minuta, dok muffini ne postanu zlatno smeđi. Ostavite ih da se ohlade na rešetki prije nego ih poslužite.
“Uvijek koristite najbolju čokoladu koju možete pronaći, ona će stvarati bogate, sočne komadiće u svakom zalogaju. A maslinovo ulje? To je moj tajni sastojak – daje dubinu okusa koju ne možete postići s običnim uljem.”
Žene.ba