Trik velikih majstora: Ovako možete usporiti razvijanje plijesni

0
hljeb

Hljeb je osnovna namirnica koju mnogi redovno kupuju, ali svi smo se barem jednom susreli s neugodnim iznenađenjem kada na njemu primijetimo plijesan, zbog čega postane neupotrebljiv.

Umjesto da ga bacite, postoji jednostavan trik za njegovu pohranu koji može produžiti njegovu svježinu i do tri sedmice, a najbolje od svega je što za ovu metodu nije potrebno zamrzavanje. Sigurno ste barem jednom primijetili da je hljeb koji ste ostavili vani već bio prekriven plijesni nakon samo tri do sedam dana.

No, postoji trik koji može produžiti svježinu vašeg hljeba, a koji je podijeljen na YouTube kanalu Frakking Creations. Tajna je u hladnom zraku iz frižidera i smanjenoj vlažnosti, koji usporavaju razvoj plijesni.

. Važno je da ne pretjerujete – najbolje je početi s manjim brojem rupa i pratiti kako se situacija razvija.

U videu su pokazali kako ova metoda daje odlične rezultate. Ako primijetite previše kondenzacije ili veće kapljice vode u vrećici, prilagodite broj rupa.

Hladnoća iz frižidera, zajedno s protokom zraka, usporava rast plijesni. Bitno je pronaći pravu ravnotežu između hladnog zraka i prozračnosti. Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih pristupa kako biste našli najbolji trik za svoj hljeb. Obično hljeb iz trgovine traje od pet do sedam dana, no uz ovaj trik, možete uživati u svježem hljebu bez plijesni čak do tri sedmice, piše Radiosarajevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *