Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade

U moru deserata malo šta izaziva takvo uzbuđenje kao dobar lava cake.
Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti nivo.
Rezultat? Pjenasto bogat biskvit izvana i gusta, sjajna jezgra iznutra, s notom narandžine korice koja balansira raskoš čokolade. Desert koji ne traži poseban povod, ali svaki trenutak čini posebnim.
Sastojci (za 4 manja kalupa od 200 ml)
- 100 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 80 g maslaca + malo za premaz kalupa
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 40 g šećera u prahu
- 25 g glatkog brašna
- Korica 1 bio narandže
- Manji omjer soli
Pripremite u 3 jednostavna koraka
Otopite i sjedinite
Na pari otopite tamnu čok oladu s maslacem. Kad dobijete svilenkastu masu, umiješajte naribanu koricu narandže i pustite da se malo ohladi.
Umutite i spojite
U posebnoj posudi pjenasto umutite jaja, žumance i šećer dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte, pa prosijte brašno i sol. Lagano sjedinite špatulom.
Ispecite savršeno
Kalupići neka budu premazani maslacem i posuti kakaom. Ulijte smjesu do ¾ visine. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C – tačno 9 minuta. Sredina mora ostati tekuća.
Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije i par listića mente. Ako želite dodatni “wow“ efekt, dodajte kap narandžinog likera na tanjir prije posluživanja ili polijte kolač topljenom čokoladom – u minimalnom omjeru!
Savršena tekstura, dubok okus i svježina citrusa. Da, vrijeme je da uživate u ovoj poslastici.
Žene.ba