Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade

0
lava-cake-pexels-1-1748433141-821x550

U moru deserata malo šta izaziva takvo uzbuđenje kao dobar lava cake. 

Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti nivo.

Rezultat? Pjenasto bogat biskvit izvana i gusta, sjajna jezgra iznutra, s notom narandžine korice koja balansira raskoš čokolade. Desert koji ne traži poseban povod, ali svaki trenutak čini posebnim.

Sastojci (za 4 manja kalupa od 200 ml)

  • 100 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 80 g maslaca + malo za premaz kalupa
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 40 g šećera u prahu
  • 25 g glatkog brašna
  • Korica 1 bio narandže
  • Manji omjer soli

Pripremite u 3 jednostavna koraka

Otopite i sjedinite

Na pari otopite tamnu čok oladu s maslacem. Kad dobijete svilenkastu masu, umiješajte naribanu koricu narandže i pustite da se malo ohladi.

Umutite i spojite

U posebnoj posudi pjenasto umutite jaja, žumance i šećer dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte, pa prosijte brašno i sol. Lagano sjedinite špatulom.

Ispecite savršeno

Kalupići neka budu premazani maslacem i posuti kakaom. Ulijte smjesu do ¾ visine. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C – tačno 9 minuta. Sredina mora ostati tekuća.

Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije i par listića mente. Ako želite dodatni “wow“ efekt, dodajte kap narandžinog likera na tanjir prije posluživanja ili polijte kolač topljenom čokoladom – u minimalnom omjeru!

Savršena tekstura, dubok okus i svježina citrusa. Da, vrijeme je da uživate u ovoj poslastici. 

Žene.ba

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *