Recept za falafel kuglice: Bliskoistočni klasik koji osvaja svijet

0
falafel

Falafel je ukusno i zdravo jelo koje dolazi s Bliskog istoka, a u posljednjih nekoliko godina stekao je ogromnu popularnost širom svijeta zahvaljujući svom bogatom okusu i jednostavnoj pripremi.

Ove male, hrskave pljeskavice prava su mala remek-djela kulinarstva koja će oduševiti i vegane i one koji tek žele istražiti nove ukuse. Smatra se da je falafel svoje korijene pronašao u Egiptu, gdje su ga vjernici Koptske katoličke crkve koristili kao obilnu i ukusnu zamjenu za meso tokom posta.

Ono što je još bolje jeste što je priprema ovog jela izuzetno jednostavna i ne zahtijeva nikakve složene sastojke – većinu namirnica sigurno imate pri ruci.

Sastojci

200 g suhog slanutka, namočenog preko noći
1 luk, sitno nasjeckan
50 g svježeg peršina, grubo nasjeckanog
15 g svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
1 mala zelena čili papričica
3 režnja češnjaka
1 kaškica mljevenog kumina
1 kaškica soli
1/4 kaškice crnog papra
1-2 kaškice brašna od slanutka
1/2 kaškice sode bikarbone
ulje za prženje

Priprema

Prvo, namočite suhi slanutak u vodi preko noći kako bi omekšao i postao spreman za dalju obradu. Sljedećeg dana ga ocijedite i stavite u multipraktik zajedno sa sitno nasjeckanim lukom, peršinom, korijanderom, čilijem, češnjakom, kuminom, solju i paprom. Miksajte sve dok ne dobijete smjesu nalik na vlažni pijesak – dovoljno sitnu da se može oblikovati, ali ne i potpuno pire.

Smjesu prebacite u zdjelu, dodajte brašno od slanutka i sodu bikarbonu, zatim dobro promiješajte i ostavite u frižideru pola sata da se svi sastojci povežu. Nakon toga, oblikujte male kuglice ili pljeskavice rukama, ili pomoću kašike za sladoled, kako bi imale lijepu, ujednačenu veličinu.

Ugrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na srednju temperaturu i pažljivo pržite falafel kuglice oko 3-4 minute, dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu koricu. Izvadite ih i ocijedite na papirnatom ubrusu kako bi se uklonio višak masnoće.

Poslužite ga uz klasični tahini umak, u pita kruhu s mediteranskom salatom ili jednostavno uz svježe povrće kao lagani obrok ili prilog.

Radiosarajevo.ba

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *