Turski chef otkriva recept za sočnu baklavu s pistacijama i sladoledom od vanilije

Spoj turske tradicije i savremenih kulinarskih želja, pistachio baklava s kuglom sladoleda od vanilije, prava je poslastica za ljubitelje jačih okusa.
Uz savršeno ravnotežu hrskavih slojeva baklave, bogatih pistacija i kremastog sladoleda, ovaj desert nas vraća u prošlost, ali s modernim dodirom.
Sastojci
Za baklavu:
- 500 g tankih kora za baklavu (filo tijesto)
- 200 g pistacija (oljuštenih i sitno sjeckanih)
- 100 g oraha (po želji, sitno sjeckanih)
- 150 g maslaca (otopljenog)
- 200 g šećera
- 250 ml vode
- 1 limun (sok)
- 1 vanilin šećer
Za sladoled od vanilije:
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanca
- 1 mahuna vanilije (ili 2 kašikice vanilin šećera, ako ne možete naći mahunu)
Priprema
1. Prethodno otopite maslac i premažite prvu koru filo tijesta. Na svaku koru stavljajte mješavinu sjeckanih pistacija i oraha. Preko svakog sloja ponovo premažite maslacem.
2. Kada iskoristite sve kore, narežite baklavu na rombove. Pecite na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa. U međuvremenu, u tavi kuhajte vodu, šećer i limunov sok dok se ne zgusne u sirup.
3. Prelijte vruću baklavu ohlađenim sirupom i ostavite da se ohladi.
Sladoled
1. Ugrijte mlijeko i vrhnje s vanilijom. U međuvremenu, umutite žumanca i šećer. Dodajte malo vruće mješavine mlijeka u jaja, a zatim sve prebacite u tavu.
2. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta, pa je procijedite.
3. Ohladite smjesu i stavite u aparat za sladoled ili zamrznite, povremeno miješajući. Poslužite baklavu s kuglom sladoleda od vanilije za savršen spoj hrskavog i kremastog!
Kako ističe turski chef Mehmet Gürs, poznat po svojim inovacijama u reinterpretaciji tradicionalnih recepata, ovaj desert nudi savršenu harmoniju: “Baklava je duboko ukorijenjena u turskoj kulinarskoj baštini, a kad joj pridodate sladoled od vanilije, to je spoj tekstura koji vas ne ostavlja ravnodušnim. Sladoled donosi svježinu koja odlično kontrastira s bogatstvom pistacija, dok baklava zadržava svoju prepoznatljivu hrskavost i intenzivan okus.”
Savršeno je poslužen na elegantnim večerama, ali i kao poslastica koja podiže svakodnevne trenutke uživanja u hrani na viši kulinarski nivo, savjetuje portal Žene.ba.