Recept italijanskog chefa: Savršenstvo u tijestu – calzone s umakom od bundeve

0
calzone-unsplash-1745583139-821x550

Calzone s sirom i umakom od bundeve – prema receptu Giovannija Sordi, poznatog italijanskog kuhara i stručnjaka za tradicionalnu italijansku kuhinju.

Jelo spaja klasičnu italijansku tradiciju s modernim okusima, stvarajući savršeni balans između hrskave kore i kremastog umaka.

Sastojci

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 200 g ricotte ili mozzarelle
  • 150 g parmezana
  • 1 mala bundeva
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 čajna kašika muškatnog oraščića
  • So i biber

Priprema

1. Prvo, pripremite umak od bundeve: bundevu ogulite i narežite na kockice, kuhajte u malo maslinovog ulja dok ne omekša, a zatim je zgnječite u pire i začinite muškatnim oraščićem, soli i biberom.

2. Na tijesto stavite smjesu od sira, prelijte s umakom od bundeve, preklopite i pecite na 200°C oko 20 minuta dok ne postane zlatno i hrskavo. Za bogatiji okus možete posebno izdvojiti umak i dodavati na pecivo po potrebi.

Ovaj recept donosi savršen spoj tradicije i gastro inovacije, kreirajući jelo koje je istovremeno ukusno i neodoljivo originalno, preporučuje portal Žene.ba.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *